2012. február 9., csütörtök

Sárgarózsa


Céltalanul bolyongott az erdőben. Csendre vágyott. Az utóbbi idők zavaros történései után magányra volt szüksége, hogy rendezni tudja gondolatait.
A kora reggelt választotta, amikor a Nap még nem döntötte el, hogy rejtve maradjon-e a felhők mögött, avagy előbújva rejtekéből megcsillantson egy kis reményt a sötétben botladozónak.

Ébred az erdő. A fák jólesően nyújtózkodnak az ég felé, kopasz, ám hófödte ágaik várják a tavaszt, hogy színes ruhába öltözve élvezzék a lágy szellő simogatását, és rejtekül szolgáljanak az arra rászorulóknak.
A varjak is mozgolódnak fészkükben, és alant, a hóban néhány feketerigó keres valami őszről itt maradót. Egy nyúl hirtelen átszalad a fák között, de miután eltűnik, újra belemerülnek a keresgélésbe.

Mindebből ő semmit sem vesz észre, megy egyre beljebb, már jószerivel azt sem tudja, hogy hol jár. Ropog a hó a lába alatt, a nagy csendben szinte visszhangzanak léptei. Aztán hirtelen megáll, átfázott kezét a zsebébe süllyeszti, és komoran néz maga elé.
- Érdemes még? Van valami értelme annak, hogy az utóbbi évek csúfos kudarcai után újra és újra próbálkozzon?
A válasz egyértelmű. Nincs! A sok-sok csalódás, reményvesztettség után sem ereje, sem kedve nincs már, hogy folytassa a keresést. Kénytelen tudomásul venni, hogy a sors úgy döntött, nem lesz kegyes hozzá. Visszafordul hát, hogy visszamenjen ahonnan jött: a szürke hétköznapok monoton világába.
Lehajtott fejjel tapossa a havat, amikor hirtelen furcsa hang üti meg a fülét. Nem tudja, mi ez, és honnan jön, de különösebben nem is érdekli. Megy tovább. Egyik lábát rakja a másik után, és már csak egy vágya van: minél hamarabb hazaérni.
A hang egyre közelebbről hallatszik, és ő meglepett csodálkozással emeli fel a fejét, mert rájön, hogy zenét hall. Megáll, és nem érti a dolgot, mert rajta kívül nemigen van ember a környéken. Végül határozott léptekkel elindul a zene irányába. Egyre gyorsabban megy, türelmetlenül várja, hogy megtudja, honnan, kitől származik a szívének oly kedves dallam.

Egy tisztáson találja magát. Hónak semmi nyoma: tavaszba érkezett. Vadvirágok tarka sokasága szőnyegként terül el a lába előtt, itt-ott egy-egy bokor, tele szebbnél szebb virággal. A vadrózsa halvány rózsaszín szirmai mosolyogva integetnek felé.

A zene most halk, de a dallam és a szöveg kivehető: 
„Ha én rózsa volnék, nem csak egyszer nyílnék,
Minden évben négyszer virágba borulnék,
Nyílnék a fiúnak, nyílnék én a lánynak
Az igaz szerelemnek és az elmúlásnak.”

Könnybe lábadt szemmel áll, nézi a varázslatos tisztást, amely a dallal együtt olyannyira megérinti a szívét, hogy szinte elakad a lélegzete.
Aztán leheveredik a fűre, mert most érzi csak, hogy lába mennyire elfáradt a sok gyaloglásban. Bogarak, lepkék röpködnek egyik virágról a másikra, és ő követ tekintetével egy szivárványszín pillangót, ám az egyszer csak eltűnik egy bokor ágai között. Feláll, hogy megkeresse. Nem tart sokáig, hogy rátaláljon, észreveszi egy sárga rózsa szirmain.
A zene egyre halkabb, majd egy szomorú hang jut el a füléhez:
„Beszélgetünk halkan,
Én, meg a sárga rózsa
Ő hallgat, én mondom,
Mi a szívem nyomja”

A hang irányába néz, és meglátja Őt. Ott áll előtte teljes valójában a Férfi, az Ember, egy csokor rózsa mögé bújva.
Elindul Felé, a szíve egyre hevesebben ver. A csokor közeledik, majd kellemes férfiillat, és már hallja a lélegzetét is. Megáll, kezét nyújtja Felé. Ő félszegen elmosolyodik, majd óvatosan a keze fölé hajol, megcsókolja.

Mosolyogva ébred, és tudja, ma szép napja lesz!

Vásárolni indul. A hó ropog a lába alatt, a park fái jólesően nyújtózkodnak az ég felé, hófödte ágai várják a tavaszt, az örömhozót. Az egyik bokor tövében feketerigó keres valami őszről itt maradót.
A sarki virágüzlet kirakatában egy csokor sárga rózsa mosolyog vissza rá.

6 megjegyzés:

  1. Jó az álmodozás, de gondolj bele, ha a télből a nyárba ilyen átmenet nélkül sitty sutty kerülnénk át, az az egész természetet,meg a szervezetünket úgy megterhelné, hogy tán ki se bírnánk.

    VálaszTörlés
  2. Igazad van Mártika, de az álmait az ember nem tudja irányítani,és ott bármi megtörténhet! Én sosem azt álmodom például, amit szeretnék.

    VálaszTörlés
  3. Ja, és ha nem derül ki, hogy az illető csak álmodta ezt az egészet, akkor valamit nem jól csináltam.

    VálaszTörlés
  4. De, kiderül, csak látod nekem ilyen földhözragadt lelkem van.

    VálaszTörlés
  5. Két hónapja semmi új itt? Csak nem akarod megvárni, míg tényleg kinyílik a sárga rózsa?!

    VálaszTörlés
  6. A válság hozzám is begyűrűzött Mártika, de rajta vagyok az ügyön. Remélem, hogy hamarosan jelentkezem!

    VálaszTörlés